Köttpiroger

Publicerat: 2012-07-04
Klockan: 22:17:00

Köttpiroger

 

 

 

Ingredienser
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olja
~16 dl mjöl
Salt
~800 gram köttfärs
2 Taco Kryddmix
3 ägg
Riven ost
Vitlök



Gör så här…

1. Smula jästen fint i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet. Rör runt tills jästen lösts upp. Var noga med att vattnet inte är för varmt, för då dör svamparna i jästen och därmed jäser inte degen.

 

2. Tillsätt därefter oljan, antingen med mått eller efter känsla. Degar kan vara ganska medgörliga. Är det för mycket olja tillsätter man mer mjöl. För mycket mjöl och man tillsätter mer vatten och olja. Tillsätt saltet. Man kan tillsätta ytterligare smakämnen ifall man vill att degen i sig ska ha en smak.

 

3. Det är nu dags för det lite mer arbetsamma steget; att tillsätta mjölet. Här är det, enligt mig, lättare att bara hälla i mjöl en bit i taget utan mått. Du ska blanda i mjöl tills det går från att vara en smet till en deg. Mot slutet av blandandet är det lättast att använda händerna för att knåda istället för en slev eller visp.

 

4. När du skapat en slät deg som inte fastnar lägger du den i bunken med en köksduk över och låter den jäsa i cirka 30 minuter. Undertiden jobbar vi på fyllningen.

 

***

 

5. Bryn köttfärsen i antingen en kastrull eller ett stekjärn. Tillsätt taco-kryddan efter instruktionerna på förpackningen och ställ det färdiga köttet åt sidan så att det svalnar.

 

6. Krossa vitlöksklyftor efter egen smak och blanda med den rivna osten. När köttet svalnat blandar du den med vitlöken och osten.

 

7. Starta ugnen på 200 grader.

 

***

 

8. Dela upp den nu jästa degen i mindre bollar. Jag kommer beskriva följande steg för den som använder en pirogform. Man behöver inte använda en sådan utan man kan forma pirogerna efter eget tycke, men då med andra mått.

 

9. Ta en liten boll och knåda den väl. Kavla ut degen så den blir omkring 5 mm tjock och lägg på formen. Placera fyllningen centralt i formen och stäng sedan formen. Dra av eventuellt överflöd av deg. Tänk på att inte ha för mycket fyllning i då det finns en risk att pirogen spricker senare.

 

10. Placera pirogerna på en plåt eller ett galler med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter. Pensla därefter dem med äggen och ställ in i ugnen i omkring 15 minuter. Tänk på att pensla pirogerna noga och håll ett öga på dem i ugnen då tillagningstiden varierar beroende på storlek och ugn.

 

 


Om fyllningen tar slut innan degen kan man använda den för att göra bullar.

 

1. Du delar den kvarvarande degen i mindre delar, som halva tennisbollar ungefär, och knådar vardera. Rulla dem till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

 

2. Låt degen jäsa i 15 minuter och pensla sedan med ägg. Sänk ugnens värme till 175 grader och ställ in degen. Jag kan inte ange en tid för hur länge bullarna ska vara inne så håll ett öga på dem. När de ser gyllene ut tar du ut dem och låter dem svalna lite. Brödet i sig har inte mycket smak, men det blir frasigt och gott på utsidan och fuktigt på insidan. Lägg på ett passande pålägg eller ha det till en soppa så blir det riktigt smarrigt!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0