Tigerkaka

Publicerat: 2012-07-18
Klockan: 15:44:29

Tigerkaka

 

 

 

Ingredienser

200 g smör

4 dl strösocker

3 ägg

2 msk kakao

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vatten

1 msk vaniljsocker

Ströbröd och smör till formen

 

 

Gör så här…

 

1. Sätt igång ugnen på 175 grader. Smörj in och bröa en form som rymmer omkring 1,5 l.

 

2. Rör smör och socker poröst. Det går att använda flytande margarin, men i så fall bör du använda åtminstone lite fast smör då margarinet kommer göra kakan väldigt fuktig och den kommer behöva en lite stabilare grund. 50/50 fungerar i så fall bäst. Åtminstone 25/75.

 

3. Rör ner ett ägg i taget i bunken undertiden du fortsätter röra om i smeten.

 

4. Blanda mjölet och bakpulvret i en separat bunke och häll sedan ner i smeten. Tillsätt därefter vattnet. Man kan även använda mjölk istället om man vill ha en lite fylligare konsistens. För den som inte tål mjölk fungerar vatten finfint.

 

5. Ta undan 1/3 av smeten i en annan bunke, tillsätt kakaon. Detta kommer bli ränderna i kakan. Häll i vaniljpulvret i den förra bunken som är utan kakao så att båda delarna av kakan får smak.

 

6. Häll hälften av den ljusa smeten i formen, följt av den mörka smeten och slutligen resten av den ljusa. Dra sedan en gaffel genom smeten så att den blir lätt blandad. På så sätt skapas ränderna.

 

7. Ställ formen längst ner i ugnen i omkring en timmes tid. Håll ett öga på den mot slutet så den inte bränns vid. Låt sedan kakan svalna i formen innan du tar loss den. Låt kakan sedan svalna ytterligare på ett fat innan du skär upp den så att den inte tappar sin form.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0