Nötkrämstårta

Publicerat: 2012-11-08
Klockan: 23:07:00

Nötkrämstårta

 

 

 

Ingredienser

 

- Tårtbotten

200 g smör

4 dl strösocker

3 ägg

2 msk kakao

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vatten

1 msk vaniljsocker

Ströbröd och smör till formen

 

- Vaniljkräm

1½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker
1 dl vispad grädde

Vaniljsocker

 

- Övrigt

1 tårtlock

2 förpackningar Nötkräm

Valfri dekoration

Florsocker

 

 

Vaniljkräm

 

- Häll grädden i en kastrull på medelvärme. Skär en skåra i vaniljstången och lägg ner i grädden. Låt den småkoka i 10 minuter ungefär. Ta sedan upp vaniljstången och ställ undan kastrullen.

 

- Tillsätt äggulorna en i taget undertiden du vispar. Rör sedan ner sockret och vaniljsockret ifall du vill ha en kraftigare vaniljsmak. Ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan och värm krämen under omrörning tills det börjar bubbla, ta då undan kastrullen från värmen igen.

 

- Rör om i vaniljkrämen tills den svalnat och ställ sedan in den i kylskåpet. Undertiden vispar du grädden som du sedan tillsätter i vaniljkrämen när den är kall.

 

 

Tårtbotten

 

Jag använde en simpel tigerkaka som tårtbotten. Den passar bra med nätkrämen och vaniljen och ger en saftig men stabil botten för tårtan. Den kan dock ersättas med annan botten om man så vill.

 

- Sätt igång ugnen på 175 grader. Smörj in och bröa en form som rymmer omkring 1,5 l, gärna en rund form med avtagbar ram.

 

- Rör smör och socker poröst. Det går att använda flytande margarin, men i så fall bör du använda åtminstone lite fast smör då margarinet kommer göra kakan väldigt fuktig och den kommer behöva en lite stabilare grund. 50/50 fungerar i så fall bäst. Åtminstone 25/75.

 

- Rör ner ett ägg i taget i bunken undertiden du fortsätter röra om i smeten.

 

- Blanda mjölet och bakpulvret i en separat bunke och häll sedan ner i smeten. Tillsätt därefter vattnet. Man kan även använda mjölk istället om man vill ha en lite fylligare konsistens. För den som inte tål mjölk fungerar vatten finfint.

 

- Ta undan 1/3 av smeten i en annan bunke, tillsätt kakaon. Detta kommer bli ränderna i kakan. Häll i vaniljpulvret i den förra bunken som är utan kakao så att båda delarna av kakan får smak.

 

- Häll hälften av den ljusa smeten i formen, följt av den mörka smeten och slutligen resten av den ljusa. Dra sedan en gaffel genom smeten så att den blir lätt blandad. På så sätt skapas ränderna.

 

- Ställ formen längst ner i ugnen i omkring en timmes tid. Håll ett öga på den mot slutet så den inte bränns vid. Låt sedan kakan svalna i formen innan du tar loss den. Ställ in kakan i frysen i 5-10 minuter, detta för att den ska vara lättare att dela.

 

 

Slutarbetet

 

- När kakan är kall skär du den så att du har tre lock, två om det är en låg kaka. Bäst är om du har tillgång till en tårtskärare, men om inte fungerar en vass kniv bra. Var bara försiktig, ju ojämnare eller tunnare locket blir, ju större risk att den lutar senare. Så ha tålamod och ta det lugnt och försiktigt.

 

- När locken är skurna separerar du dem så att du kan bre på fyllningen. Bre på ett tjockt lager nötkräm först, följt av ett lite tunnare lager vaniljkräm. Sätt på ena locket och upprepa det förra steget. När sista locket är lagt på tårtan och allt står rätt till brer du ett lager vaniljkräm ovanpå locket. Därefter täcker du sidorna med nötkräm.

 

 

Tårtlocket

 

Jag körde på ett färdigt marsipanlock då jag var orolig för att misslyckas med ett eget lock, men vilket som fungerar. Det går även bra att använda ett sockerlock, men följande steg kommer gälla just marsipanlock.

- Lägg locket mellan två rutor bakplåtspapper som du lätt pudrat med florsocker. Oroa dig inte för det vita ifall du har ett färgat lock, det går att torka bort med en fuktig handduk senare. Kavla ut locket tills det har en tillfredsställande storlek och inte är för tjock. Pass dock på att kavla ut den för mycket, blir den för tunn finns det en högre risk att det blir hål i det när du senare lyfter det. Det är även viktigt att locket är jämt kavlad.

 

- Ta försiktigt loss tårtlocket från bakplåtspappret och lägg ovanpå tårtan så att det är lika mycket över på vardera sida. Jag fann det lättast att bara ta av ena sidans papper och på så sätt kunna lägga locket upp-och-ner på tårtan för att sedan ta loss det andra pappret.

 

- Sedan är det dags för den jobba biten; att få locket att ligga slätt och fint. Tryck försiktigt sidorna på plats. När det blir ett överskott av locket skär du ett litet snitt längst med sidan så att du kan lägga locket omlott och tryck försiktigt ihop kanterna så att man inte ser linjen lika tydligt.

 

- När sidorna är klara skär du av överflödet nedanför. Tänk på att ha någon millimeter över längst med hela vägen så att du försiktigt kan trycka in den under tårtan för ett så fint resultat som möjligt. Därefter är det bara att dekorera efter eget tycke.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0